Bihar Board Class XII Maths: Model Question Paper, Sample Paper of Maths of Bihar Board

Bihar Board Maths Sample Papers for Class 12

 

Bihar Board Maths Sample Papers for Class 12

(General Instructions) :
a) All Questions are compulsory
b) There is No negative marking for any wrong answer.
c) Questions are in two sections

Directions to questions 1 to 10: choose the correct answer .

1. Which of the following is a null set?
(a) {x : IxI = 4, x ∈ N}
(b) {x : x2 + 2x + 1 = 0, x ∈ R}
(c) {x : IxI < 1, x ∈ N}
(d) None of these

answer- c

2. The number of non-empty subset of the set {a, b, c, d} is
(a) 16
(b) 18
(c) 15
(d) 19

answer- c

3. If A, B and C are non-empty subsets of a set then (A –B) ∪ (B- A) equals.
(a) (A ∩ B) ∪ (A ∪ B)
(b) (A ∪ B) – (A ∩ B)
(c) A – (A ∩ B)
(d) (A ∪ B) – B

answer- b

4. Let X be a non- empty set containing n elements. Then what is the number of relation on X ?
(a) 2
(b) 2n
(c) 2²n
(d) n²

answer- a

5. The range of the function f(x) = 2 – 3x, x ∈ R, x > 0 is
(a) [-∞, 2] (b) [+∞, 2] (c) (-∞, 2)
(d) (-∞, 2]

answer- c

6. If A = {1, 2, 3} and B = {3, 8} then  (A ∪ B) x (A ∩ B) is
(a) {(3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 8)}
(b) {(1, 3), (2, 3), (3, 3), (8, 3)}
(c) {(1, 2)}, (2, 2), (3, 3), (8, 8)}
(d) {(8, 3), (8, 2), (8, 1), (8, 8)}

answer- b

7. The value of tan22 ½° is:
(a) +√2 −1
(b) –√2 −1
(c) − √2 +1
(d) none of these

answer- a

8. The general solution of equation tanθ= cotα is:
(a) θ= nΠ + Π/2 – α
(b) θ= nΠ – Π/2 + α
(c) θ= nΠ + Π/2 + α
 (d) θ= nΠ – Π/2 – α

answer- a

9. Which of the following is correct?
(a) 6 + i > 8 – i
(b) 6 + i > 4 – i
(c) 6 + i > 4 + 2i
(d) none of these

answer- d

10. If z is any non-zero complex number then arg(z) + arg( ) is equal to:
(a) 0
(b) Π / 2
(c)  Π
(d) 3Π / 2

answer- a

11. Im(z) is equal to (Im(z):
(a) ½ (z+ z̅) i
(b) ½ (z – z̅)
(c) ½(z̅ – z)i
(d) none of these

answer- c

12. If  9P5 + 5. 9P4 = 10P4 then:
(a) 4
(b)5
(c) 9
(d) 10

answer- d

13. A polygon has 44 diagonals. The number of sides is
(a) 9
(b) 8
(c) 7
(d) 11

answer- d

15. 1+ ½ +¼ +1/8 +…….is to ∞
(a) 1
(b) 2
(c)½
(d) none of these

answer- b

16. The x- axis divide the line segment joining the points (2, -3) and (5, 6) is
(a) 1 : 2
(b) 2 : 1
(c) 1 : 3
(d) none of these

answer- a

17. The point of intersection of the lines 3x – 2y – 8 = 0 and 5x + 4y – 6 = 0 is
(a) (2, -1)
(b) (2, 1)
(c) (-2, 1)
(d) (-2, -1)

answer- a

18. The length of perpendicular from point (1, -2, -5) to the yz – plane is
(a) -5
(b) -2
(c) 1
(d) 5

answer- c

19. If f(x) = 1/f’(x) is equal to
(a) 0
(b) 1/ –x
(c) 1/ x²
(d) 1

answer- c

20. The contra positive of (p ∨ q) → r is:
(a) r → (p ∨ q)
(b) ∼ r → ∼ (p ∨ q)
(c) ∼ r → (∼ p ∧ ∼ q)
(d) p → (p ∨ r)

answer- b

Instructions : Q. No. 21 to 25 In the following questions there are two statements. Statement-I follows Statements-II. You have to go through these statements and mark your answer from the given questions. 5 × 2 = 10

(a) If both the statement are correct and statement II is the correct explanation of statement I.
(b) If both statements are correct but statement II is not the correct explanation of statement I
(c) Statement I is correct but statement II is wrong.
(d) Statement I is wrong but statement II is correct.

21. Statement I : sinx + cos ax periodic for all a ∈ R
Statement II : sin x, cos ax are periodic functions.
answer- a

22. Statement I : In any triangle ABC, the minimum value of is 9
Statement II : A.M. ≥ G.M.
answer- c

23. Statement I : 7 is an irrational number
Statement II : An irrational number is non-terminating and non- repeating decimal.
answer- a

24. Statement I : 1, 3, 5, ……….. (2n – 1) > nn ; n ∈ N
Statement II : The sum of the first n natural numbers is equal to n2.
answer- b

25. Statement I : The relation R in a set A = {1, 2, 3, …….. 14} defined by
R = {(x, y) : 3x – y = 0} have the domain {1, 2, 3, 4} and
R = {3, 6, 9, 12}
Statement II : Domain & Range of the relation R is respectively the set of all first & second entries of the distinct ordered pair of the relation.
answer- d

Instructions : Question No. 26 to 28 In the following question there may be more than
one correct answer. You have to choose the correct options. (1 x 3 = 3)

26. If z1, z2 are two complex number then
(a) Iz1 + z2I ≤ Iz1I + Iz2I
(b) Iz1 – z2I ≥ Iz1I – Iz2I
(c) Iz1 + z2I ≥ Iz1I  Iz2I
(d) Iz1 – z2I ≤ Iz1 + z2I

answer- b, c

27. If nC4, nC5 and nC6 are in A.P. then n is:
(a) 8
(b) 9
(c) 14
(d) 7

answer- c,d

28. If (1+x)²n  = a0 + a1x + a2x² + ……. + a2nx²n then
(a) a0 + a2 + a4 + …….. = ½ (a0 + a1 + a2 + a3 + ……….
(b) an+1 < an
(c) an-3 = an+1
(d) none of these

answer- a,d

10 Sample papers of Maths of Bihar Board Class XII: Click Here

Don't miss out!
Subscribe To Our Newsletter

Learn new things. Get an article everyday.

Invalid email address
Give it a try. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *