##### METHOD TO FIND THE DAY OF WEEK FOR THE GIVEN DATE

**Example:25th February,1998**

STEP 1: Take the last two digits of the year(Here.. 98)

Divide the last two digits of the year by 4 and then take its quotient value(Here… 98/4=24 is the quotient and 2 is the remainder.Consider 24(quotient is always a number without decimal i.e.,2/4 quotient=0 .Its not 0.5 ))

STEP 2: Add the day of the month.( In our example, 24 + 25 = 49)

STEP 3:Add the month’s key value, from the following table.

**MONTH CODE:**

Jan | Feb | Mar | Apr | May | June | July | Aug | Sept | Oct | Nov | Dec |

1 | 4 | 4 | 0 | 2 | 5 | 0 | 3 | 6 | 1 | 4 | 6 |

The month for our example is February , with a key value of 4.(4+49=53)

STEP 4: If your date is in January or February of a leap year, subtract 1. We’re using February but 1998 is not a leap year, so we don’t have to worry about this step.

Way to find whether a year is a leap year or not:

*If year is not an exact century i.e.,hundredth years(examples:100,200,500,600,1800,6000…….):Then divide the year by 4.If we get a remainder of zero then year is a leap year**Example:1996(1996/4 remainder=0 .So 1996 is a leap year),1204,1608,1840….**If year is an exact century : Then divide the year by 400.If we get a remainder of zero then year is a leap year**Example:2000,2400,1600,1200… are leap years and 100,200,300,500,1500…. are not leap years*

STEP 5: Add the century code from the following table. (These codes are for the Gregorian calendar. The rule’s slightly simpler for Julian dates.)

**CENTURY CODE:**

1600s | 1700s | 1800s | 1900s | 2000s | 2100s | 2200s | 2300s | ….. |

6 | 4 | 2 | 0 | 6 | 4 | 2 | 0 | ….. |

Similarly,Future years century code can be found by repeating series of 6,4,2,0… and even its previous centuries code can be found by the same method accordingly…(i.e.,1200-6,1300-4,1400-2,1500-0)

In our example,**53+0=53**

STEP 6: Add the last two digits of the year(Here,**53+98=151**)

STEP 7:Divide by** 7** and take the remainder.

**WEEK CODE:**

Sunday | Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday | Saturday |

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 0 |

In our example,**151/7** *the remainder=4 and quotient=21*

As,the remainder=** 4,** by week’s code of above table it is

**wednesday****So,finally the formula to find the day of a week is:****{week code of[quotient of(quotient of (last two digits of a year/4)+(day of month)+(month code)=(century code)+(last two digits of year))/7]}**

#### What was the day of the week on 28th May, 2006?

#### What was the day of the week on 17th June, 1998?

#### What will be the day of the week 15th August, 2010?

#### what was the day of the week on 6th March, 2004?

#### What was the day of the week on 8th Feb, 2005?

Share your Results: